Veel moslims worstelen met problemen in hun huwelijk. Zij stappen in het huwelijk met de verwachting een moslimgezin te stichten. Een gezin conform de leer van de koran, vol liefde en barmhartigheid. Een gezin waar zowel ouders als kinderen in  vrede en harmonie leven.

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً ۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لقوم يتفكرون 

En het behoort tot Zijn Tekenen dat Hij van jullie eigen soort echtgenotes heeft geschapen, opdat jullie rust bij haar vinden en Hij bracht tussen jullie liefde en barmhartigheid. Voorwaar, daarin zijn zeker Tekenen voor een volk dat nadenkt.(Q30-21)  

Langzamerhand komen zij tot de ontdekking dat hun verwachtingen ver van de werkelijkheid liggen. Zij worden teleurgesteld in hun partner en zijn of haar familie. Soms vragen zij zich af of hun huwelijk nog wel zin heeft, soms voelen ze zich zelfs gevangen in hun huwelijk.

Ruzies gaan vaak om – ogenschijnlijke – kleine dingen, maar altijd met een dieperliggende oorzaak. De meeste voorkomende oorzaken:

  • Verschillende verwachtingen van het huwelijk.
  • Onvoldoende balans  tussen geven en nemen.
  • Er wordt onvoldoende voldaan aan elkaars behoeftes.
  • Onvoldoende wederzijdse respect.
  • Een van de echtparen of beide is/zijn eerder loyaal aan hun ouders en familie dan aan hun gezin.                                             
  • Bemoeienis van de familie of de schoonfamilie.
  • Onenigheid over geld binnen het huwelijk.
  • Financiële problemen.
  • Problemen met opvoeding van de kinderen.
  • Ontrouw.

Aan ruzies ontkomt geen enkel huwelijk. Tot op een zekere hoogte zijn ruzies in het huwelijk  normaal en zelfs gezond. Immers, de grenzen van een ieder worden duidelijker en nieuwe afspraken kunnen worden gemaakt. Het huwelijkse leven krijgt nieuwe energie en gaat weer verder.

Maar wanneer  ruzies blijven terugkeren en vaak over dezelfde onderwerpen gaan, dan is dat geen gezonde situatie meer. Een conflict wordt namelijk steeds heftiger en oplossingen zoeken wordt steeds moeilijker. Hulp zoeken bij een neutrale partij kan dan een goede oplossing zijn.

Herken je je in dit verhaal? Hebben jij en je partner steeds terugkerende ruzies over dezelfde onderwerpen?

Imam Hafid Mahla bemiddelt bij relatieproblemen en helpt jullie om terugkerende ruzies in het licht van de leer van koran en de sounna op te lossen.

Mediation bij huwelijksproblemen is geen therapie, maar een manier om samen erachter te komen waar jullie zijn vastgelopen en wat in de toekomst jullie wensen zijn voor jullie huwelijk.

Contact

Email: a.mahla@tele2.nl

Mediation-IMAM